Ei ikinä omaa aikaa? Haasta ongelmallinen ajatusmalli, joka voi estää sinua koskaan saamasta omaa aikaa!

Olet ehkä joskus ajatellut: “ Ai että, kun joskus olisi omaa aikaa!”. Tunnet, että aika ei riitä mihinkään, eikä varsinkaan omasta itsestä huolehtimiseen. Tajuat tekeväsi paljon asioita, mutta et oikein kohtaa itseäsi.

Miltä sinusta tuntuisi, jos voisit sanoa: “Minulla on kalenteri täynnä omaa aikaa!”, ilman, että sinun tarvitsisi lähteä etsimään itseäsi Bahamalta?

Ratkaisu on melko yksinkertainen, mutta sillä on suuri vaikutus hyvinvointiin. Se on perusta sille, että ylipäätään voit onnistua kalenterin täyttämisessä ja hallinnan ja läsnäolon tunteen saavuttamisessa elämässäsi.  

Kerron sinulle tässä artikkelissa, kuinka voit muuttaa ajatteluasi niin, että saat elämääsi omaa aikaa enemmän kuin millään muulla keinolla!

Usein puhumme työajasta ja vapaa-ajasta, omasta-ajasta, perheajasta, parisuhdeajasta… Olet saattanut havahtua ajatukseen, että jokainen elämänalue tuntuisi vaativan sinulta jotain, mutta kukaan ei muista sinua. Tämä voi helposti ajaa marttyyrimaiseen ajatuksen siitä, että olet elämäsi uhri. Sinä annat, mutta et koskaan saa. Elät eräänlaisessa hyvä-paha-asetelmassa. Elämässä ei silloin puhuta tasapainosta, vaan vastakkaisista voimista, jotka ovat jatkuvasti sotatilassa keskenään. Eri elämänalueet kilpailevat keskenään ja sinä kilpailet kaikkia vastaan. Elämä tuntuu katkeralta, koska sinulla ei ole omaa aikaa, ja jos joskus satut sitä saamaan, suoritat sitä hampaat irvessä kostonhimoisesti. Joku tai jokin repii sinua aina muualle, kuin missä nyt olet. Sinulla on paljon aikoja, joina et koe olevasi täysin läsnä. Saatat ehkä miettiä myös: “Kuka minä olen?”.

“Kunpa joskus olisi omaa aikaa, että voisin olla kosketuksissa omaan itseeni…”

Minäkin tunsin joskus näin. Koin myös, että työllä, kodilla, perheellä, harrastuksilla ja sosiaalisilla suhteillani oli vain vaatimuksia minua kohtaan. Elämä menikin vain suorittamiseen. Elin oman itseni ulkopuolella. Tein asioita, mutta ei tuntenut tekeväni ja olevani mukana. Välillä työ oli niin tärkeä, että poljin sen alle muita tärkeitä asioita. Milloin pääsen lomalle?! Sitten tajusin ajatusteni lukon. Mistä oikeastaan halusin lomalle? Omasta elämästäni? Tajusin ajattelevani ihan väärinpäin. Jos en muuttaisi ajattelutapaani ja toimintaani, en tulisi ikinä saamaan omaa aikaa.

 

Ensimmäinen asia, joka sinun on tehtävä, jotta voit suunnata eteenpäin, on muuttaa käsityksesi omasta ajasta.

Mitä oma aika on? Edellisen ajatusmallin mukaan se ei ilmeisesti tarkoita työaikaa, perheen kanssa vietettyä aikaa, työmatkoja, sosiaalista aikaa…? Se on jotain aikaa, jonka elät juuri itsellesi, irti muista elämäsi todellisuuksista?

Onko siis kaikki muu aika elämässäsi jonkun muun aikaa?

Sinä kuitenkin elät ja hengität omassa kehossasi, tunnet kaikki tunteesi ja olet elossa jokaisena elämäsi hetkenä. Ellet ole zombi. (Etkä ole, vaikka joskus se saattaakin tuntua siltä.) Sinä omistat elämäsi. Sinä omistat myös oman aikasi. Jokaisen hetken, jona olet elossa. Eikö tällöin kaikki aika, jonka elät, ole sinun omaa aikaasi?

Sinä elät omaa aikaasi joka hetki.

 

Miten voit varmistaa, että näin alkaa myös tuntua?

Miten varmistat, että alat tuntea rakkautta ja myötätuntoa itseäsi ja omaa elämääsi (omaa aikaasi) kohtaan?

1. Tee sinulle merkityksellisiä asioita.

Kyse ei suinkaan ole itsekkäästä omien etujen ajamisesta muiden tarpeiden ohi. Kyse on omasta itsestä huolehtimisesta ja arvostuksen osoittamisesta omalle itselleen, omille tiedoille, taidoille ja taipumuksille. Omien juttujen löytäminen tai niihin uskominen ei aina ole helppoa. Ne kuitenkin kantavat sinua läpi tyrskyjen ja maadoittavat sinut omaan elämääsi. Ne auttavat sinua ottamaan omistajuuden omasta ajastasi. Näin aikasi tuntuu enemmän omalta, ja sillä on merkitys. Tunnet tunteita, joita haluat tuntea. Koet kokemuksia, joita haluat kokea.

 

2. Etsi itsellesi omia tapoja toteuttaa merkityksellisiä asioita.

Sinun tapasi toteuttaa asioita ovat merkityksellisiä, sillä ne ovat hyvinvointitekoja sinulle itsellesi. Sinun ei tarvitse heti ryhtyä miettimään raskaita elämänfilosofioita tai arvokysymyksiä. Voit tehdä ihan pieniä arjen valintoja enemmän itsesi näköisesti. Jos et pidä ryhmäliikunnasta, sinun ei ole pakko mennä spinningiin, jos et siitä pidä. Etsi laji, jota voit harrastaa yksin tai kaverin kanssa. Jos pidät yksin pimeässä metsässä kävelystä, niin tee niin. Se on ihan yhtä ok.

 

3. Näe elämässä vain kaksi aikaa.

Haastan sinut miettimään käsityksiä ajasta ja ottamaan ohjenuoraksi seuraavan ajatuksen:

On olemassa vain kaksi aikaa:

1. Se aika, joka kuormittaa sinua ja vie energiaa.

2. Se aika, joka palauttaa voimasi ja vireytesi sekä tuo sinulle energiaa.

Nämä ajat ovat läsnä kaikessa tekemisessä ja kaikilla elämänalueilla, kaikissa ajoissa: työajassa, perheajassa, parisuhdeajassa, vapaa-ajassa… Niissä kaikissa on aina läsnä kuormittuminen ja palautuminen. Yksikään näistä ajoista ei ole omasta elämästäsi erillinen ulottuvuus, jossa sinulla ei olisi paikkaa.

Olennaista ajankäytön kannalta on pyrkiä tasapainoon kuormittumisen ja palautumisen välillä. Älä aseta eri elämänalueita vastakkain toisiinsa nähden, sillä ne ovat kokonaisuus. Sinä tarvitset niitä kaikkia. Ratkaise eri elämänalueille sijoittuvia ongelmia niin, että kokonaisuus toimii yhdessä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta yksikään ei pelasta toiselta.

Kun pyrimme elämän kokonaisuudessa kaikessa tekemisessä kuormituksen ja palautumisen tasapainoon, olemme hyvin lähellä unelmiemme elämää. Sinä voit valita erilaisia tapoja, joilla juuri sinä saat tasapainon toteutumaan.

Ratkaisut löytyvät ihan tavallisesta arjesta. Arki on parasta aikaa elämässäsi!

 

Toivon sinulle hurjan mielenkiintoista ja jännittävää matkaa itseesi!

<3 Helena

 

 

 

Kerro kaverille