Hidasta tai jäät paljosta paitsi!

Hidasta vähän tai jäät paljosta paitsi

Uskotko saavasi elämääsi enemmän tekemällä enemmän ja kiirehtimällä kovempaa? Tämä ei ehkä ole kuitenkaan hyvä tie. Tulet menettämään elämässäsi paljon enemmän kiirehtimällä ja suorittamalla kuin hidastamalla vähän ja ottamalla aikaa elämän kokemiselle.

Hidastamalla tahtia elämässäsi alkaa tapahtua kummia. Alat saada enemmän aikaan laadukkaammin tuloksin. Alat myös nauttia tekemisestä. Huomaat myös eläväsi. Ehdit ihmettelemään ja kokemaan maailmaa kaikilla aisteillasi. Heräät huomaamaan, että sinulla on kuulo-, tunto-, haju-, maku- ja näköaisti. Sinulle paljastuu myös, että Suomessa on neljä vuodenaikaa, ei vain se yksi harmaa ja sumussa eletty. Jokaisena päivänä löydät elämästäsi merkityksellisiä asioita. Koet myös itse olevasi osallinen elämässäsi.

Hidastaminen ei tarkoita menettämistä, asioiden hoitamista huonosti, laiskuutta tai vähemmän saavuttamista. Hidastamalla opit kokemaan hetken.

Tässä artikkelissa kerron sinulle, mitä alkaa tapahtua, kun hidastat tahtia

Kun elämme kiireessä juosten kiinni aikaa, jota menetämme joka hetki lisää, eläminen hetkessä tulee mahdottomaksi. Ruokimme kiiremyllyä, jotta saisimme kokemuksia tai ohikiitävän tunteen, että pinnistely on jollain lailla merkityksellistä. Koska kuitenkin on kiire, tämäkään kokemus ei merkitse mitään. Kaikki pinnistely tuntuu mitättömältä. Vaikka kuinka yrität, kosketus itseen ja ympäristöön katoaa koko ajan syvemmin. Asiat olisi pitänyt hoitaa mieluummin jo eilen.

Voin sanoa, että tiedän, mistä puhun. Olen supersuorittaja. Olen pinkonut ja puskenut eteenpäin elämässäni monen vuoden ajan. Arvaatko, kuinka paljon muistan kiireisistä elämäni vaiheista? En mitään. Joskus kiirettä ja juoksemista oli niin paljon, että oli mahdotonta sanoa, mitä tein edellisenä päivänä. Elin jo seuraavassa tekemättömässä tehtävässä. Joskus mietin, kuinka monta vuotta siitä on, kun minä olin minä.

Ajoittain on toki otettava itsestä kaikki irti ja panostettava täysillä saavuttaakseen jotain. Ongelmallista on, jos kiirehtiminen ja suorittaminen muuntuu normaaliksi olotilaksi ja tavaksi elää. Silloin elämästäsi saattaa pyyhkiytyä pois jopa vuosia. Etkä tule saamaan näitä vuosia enää ikinä takaisin. Saatat huomata, että unohdat, kuka itse olet, kuka vierelläsi kulkeva kumppani on ja mitä lastesi elämässä tapahtui. Saatat myös unohtaa, miten tunnetaan ja miltä elämä tuntuu. Tai tuntuu se, niskakipuina, selkäkipuina, väsymyksenä, ärtyisyytenä… Tuntuu myös siltä, että epäonnistut ja syytät itseäsi jatkuvasti ja aina olet väärässä paikassa, sillä pitäisi olla jo jossain muualla. Katkeroidut siitä, ettet ikinä ole perillä.

Mitä tapahtuu, kun hidastaa?

Hidastamalla kävelyvauhtia, sinulla ei ole jatkuvasti hiki niskassa.  Hidastamalla ehdit myös huomata ympärilläsi olevia asioita. Kuulet lintujen laulun. Linnut laulavat ti-ti-tyy, ei sinun aivosi. Kuulet lusikan kilahdukset kahvikupissa, perunoiden keittymisen kattilassa. Haistat nahkaisen penkin tuoksun, kevätruohon, uuden asfaltin ja mäntymetsän. Näet erilaisia ihmisiä, värejä ja muotoja. Havaitset tunnelmia. Maistat syömäsi ruuan, etkä enää hotki hätäpäissäsi muun tekemisen sivussa.

Kun hidastat, hengityksesi hidastuu, sykkeesi laskee, eikä sinun tarvitse enää taistella ja paeta aamusta iltaan.

Hidastamalla alat muistaa asioita, sillä sinäkin olet ollut läsnä elämäsi hetkissä. Hetket ovat jättäneet sinuun myös jälkiä. Sinuun on jäänyt tunnemuistoja ja lukemattomia aistimuistoja kellonaikojen, tulosten, numeroiden, faktojen ja kiireen muistojen sijaan. Faktat voi aina merkitä ylös. Tunteet ja tuntemukset koet vain kokemalla. Hidastamalla erotat helpommin merkitykselliset asiat epäolennaisista ja kykenet suuntaamaan kohti tavoitetta. Hidastamalla keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan paranee. Hidastaminen tuo esiin kiitollisuuden tunteen. Tämä tunne vierailee elämässäsi yhä useammin. Tuntuu myös, että onnistut useammin, sillä osaat keskittyä siihen hetkeen, joka on käsillä nyt. Minuuttiaikataulussa epätäydellisyydelle ei ole varaa. Universumi on kuitenkin tätä vastaan ja asettaa eteesi juuri sen hitaimmin kulkevan kassajonon… Hidastamisen hyväksymisen kautta elämään ilmestyy myös armollisuuden tunne itseä kohtaan.

Tuntuuko hidastaminen sinusta hankalalta?

Tuntuuko sinusta, että sinulla ei ole aikaa hidastaa?

Ymmärrän sinua, sillä hidastaminen on myös irti päästämistä, luopumista ja muutosta. Se ei tapahdu hetkessä. Jos kiirehtiminen on muodostunut elämäntavaksi ja on osa arkea, on tutusta toimintakulttuurista hankalaa päästää irti. On luovuttava monista totutuista systeemeistä ja ajatusmalleista sekä luotava uusia tapoja toimia ja ajatella.

Voit aloittaa pysähtymisen ja hetkeen keskittymisen Tee siitä totta -ryhmässä.

Ryhmä on luotu havahduttamaan tästä hetkestä nauttimiseen ja itselle merkityksellisiin asioihin keskittymiseen.

Ryhmän avulla voit joka päivä pysähtyä hetkeksi päivän kysymyksen äärelle ja muistuttaa itseäsi merkityksellisistä asioista.

Ryhmä on vaikuttanut monien ihanien ryhmäläisten arkeen arkeen: “Kiitos Helena 💖 Ja kiitos tästä ryhmästä ja ihan mielettömän inspiroivista potkuista ja hoksautuksista 💎 Päivän kysymyksistä. Tämä käy nyt myös valtavan hyvin yksiin oman elämäntilanteen kanssa. Jotenkin onnekasta saman-aikaisuutta ja -ajatuksisuutta 😊 Oon huomannut, että tämä “ääneen kirjoittaminen” (ja vielä julkisesti) antaa jotenkin ihan uutta uskoa ja voimaa puskea eteenpäin. Uskoa onnistumisiin. Ihan hitokseen voimauttavaa! Kiitos tästä 💎”

Tule mukaan tsemppaavaan yhteisööme tästä.

Tee siitä totta -facebookryhmä

Hieman hitaampaa päivää sinulle!

❤ Helena

Kerro kaverille

2 thoughts on “Hidasta tai jäät paljosta paitsi!

  1. Tiia Juutinen says:

    Oiva postaus! Itsekin olen tiedostanut hidastamisen merkityksen. Ihan paras tunne, kun jonain aamuna heräät siihen tunteeseen ettei ole mihinkään kiire, ja voi lähteä vaikkapa pitkälle aamukävelylle ja kuunnella lintujen laulua ja lumen narsketta kengän alla. Silloin kun saa rauhassa rentouttaa oman mielen, niin töiden tekeminenkin helpottuu ja siitä osaa nauttia täysillä!

    http://www.tiiajuutinen.fi

    • Helena Örmark says:

      Kiitos Tiia kommentista! Nuo pitkät aamukävelyt ovat kyllä ihan parasta! Ja todella, ei saa töitä kunnolla aikaiseksi, jos mielessä on kiire koko ajan. Ihanat sivut sinulla! Kuvista voi oikein tuntea luonnon tunnelman <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *