Loman tarpeessa? Vol 1. Älä pilaa lomaasi – vältä kaksi pahaa virhettä lomasuunnittelussa!

Loman tarpeessa? Vol1.

Olen niin loman tarpeessa! Olen sen niin ansainnut! Onneksi se kohta tulee!

Lomalle lähtö on riemastuttavaa, ihanaa! Silloin ladataan akkuja ja rentoudutaan. Ollaan vaan ja nautitaan! Lomailussa piilee kuitenkin kaksi kriittistä vaaraa, jotka voivat estää lomasta nauttimisen ja sen elvyttävän voiman.

Haluatko sinä päästä lomalle, joka tuntuu lomalta ja palauttaa sinut täyteen iskuusi?

 

Kerron sinulle tässä artikkelissa kaksi vaaraa, jotka pilaavat lomasi ja kuinka näiltä voi välttyä!

Miksi kannattaa pitää lomaa?

Loma palauttaa. Tai ainakin sen on tarkoitus palauttaa. Aivomme, kehomme, sydämemme ja mielemme pyrkivät luontaisesti tasapainotilaan. Tämä tila on sellainen, jossa suorittaminen ja palautuminen ovat tasapainossa. Kun suoritamme, olemme aktiivisia ja ylitämme hieman omia rajojammekin. Aivot, keho, sydän ja mieli tarvitsevat tämän jälkeen vastapainokseen lomaa, jotta tasapainotila saavutettaisiin. Me toimimme kuten luontokin: sateen jälkeen paistaa aina aurinko.

Mistä tiedät, että olisi aika lomalle?

Lomalle tulisi suunnata viimeistään silloin, kun tekeminen alkaa takkuamaan ja hommat alkavat maistua puulta. Tärkeitä lomantarveoireita ovat myös muun muassa muistin kuormittuminen, ratkaisukyvyn heikkeneminen, organisointivelttous, yleinen velttous ja saamattomuus, jatkuva ajautuminen turhanpäiväisyyksiin, räjähdysalttius, jatkuva tunnepohjainen reagointi asioihin, ärtymys, levottomuus, väsyneisyys… ja se, että kaikki tehtävät tulevat uniin.

Miltä sinusta tuntuu, olisiko sinun aika pitää hieman lomaa?

Mitä siitä seuraa, jos et lomaile ja lepää tarpeeksi?

Et palaudu tarpeeksi. Alat kärsiä erilaisista oireista, jotka voivat kroonistua ja muodostua normaaliksi tavaksesi kokea maailma. Alat olla jatkuvasti ärtynyt, levoton ja väsynyt, aina on kiire ja stressiä, joka paikkaan koskee, olet jumissa eikä uni ole laadukasta. Aivot, keho, sydän ja mieli tulevat jossain vaiheessa vaatimaan sinua palauttamaan tasapainon. Ennemmin tai myöhemmin. Jos olet vienyt elämäsi äärirajoille jaksamisen ja suorittamisen kanssa, tulee palautuminen eteen mahdollisesti hyvinkin äkkiä. Tällöin palautuminen vaatii paljon aikaa, jotta kaikki rikkomasi saataisiin ehjäksi.

Mistä tiedät, että et ole lomaillut ja levännyt tarpeeksi?

Edellä mainittujen kroonisten oireiden lisäksi saatat huomata, että lomat, viikonloput ja yöt eivät palauta. Henkinen stressitila ei katoa. Saatat huomata myös, että fyysinen suorittaminen heikkenee, sillä et palaudu siitäkään. Tunnet toimivasi jatkuvasti ylikierroksilla. Sekä mielessäsi että kehossasi.

 

Kaksi asiaa, jotka sinun tulisi huomioida, jotta lomasi olisivat oikeasti palauttavia ja saavuttaisit tasapainon

1.Loma ja arki eroavat liikaa toisistaan

Jos kuormitusta ja palautumista tasapainotetaan ääripäästä toiseen, ovat siirtymät liian raskaita. Tämä tarkoittaa sitä, että arki on pelkkää puurtamista, raatamista ja kiirettä. Arjesta selvitään miettimällä vain seuraavaa lomaa. Kun lomalle vihdoin päästään, on hankala rentoutua ja lomasta ei saada täyttä palautumista. Kun loma loppuu, tuntuu siltä, että pitäisi taas siirtyä ankeaan arkeen. Lomat tuntuvat aina liian lyhyiltä. Tämä on liukumista ääripäästä toiseen, ja tasapainotilan saavuttaminen jää vain hetkelliseksi riemuksi. Tällainen tasapainottelu on myös erittäin kuormittavaa. Siirtymä on kuin kaukomatkailun aiheuttama jetlag. Pakka on sekaisin. Erot ovat liian suuria.

Tiedätkö, kuinka saat lomasi riittämään?

Vastaus löytyy tasapainoisesta arjesta. Kyllä. Eikä tämä tarkoita tylsää harmaata arkea. Tasapainoinen arki on luksusta. Se on aikaa, joka tuntuu suurimmaksi osaksi oikein hyvältä koko ajan. Tänä aikana elämässäsi on riittävästi kaikkea, mitä hyvään elämään kuuluu. Jokaista asiaa on tarpeeksi koko vuoden ajan, kaikkina kuukausina, viikkoina ja päivinä. Kaikelle merkitykselliselle on aikaa. Pieniä notkahduksia sinne tänne sattuu, mutta ne eivät sanottavasti vaikuta tasapainoon. Ehdit kyllä palautua hetkellisistä stressipiikeistä. Kuormittuminen ja palautuminen ovat tasapainossa melkein koko ajan.

Kun elämäsi on tasaisesti hyvää, on lomalle lähtö vaivattomampaa ja palautuminen alkaa nopeasti. Lomalta arkeen palaaminenkaan ei ole ahdistavaa, sillä arki on oikein kivaa ja tekemisen iloa riittää. Loma ei myöskään aja sinua retkahduksiin. Sinulla ei ole tarvetta ”ottaa takaisin” kaikkea ennen lomaa kärsimääsi. Saatat jopa välttyä ylensyönneiltä ja -juonneilta ja lomamorkkiksilta.

Muistathan siis elää muulloinkin kuin lomalla!

 

2.Tarvitsetko lomaa lomasta?

Loma ei palauta, jos se ei ole sinun näköisesi. Et palaudu, jos pidät omasta rauhasta ja vietät koko loman niin että aina joku on läsnä. Niin, että lomasi kuluu sukulaisten, perheen ja ystävien parissa, kemuissa ja kekkereissä. Et palaudu, jos pidät löhöilystä ja kirjan lukemisesta ja vietät koko lomasi keittiössä, puutarhassa, mattolaiturilla, urheillen ja vaihtaen paikkaa jatkuvasti. Kun loma ei palauta, tuntuu, että tarvitsisit vielä lomaa lomasta, että jaksaisit palata taas arkeen.

Kuinka sitten rakentaa sellainen loma, joka palauttaa? Kuinka loma tulisi suunnitella?

Loman tarpeessa? Vol 2. Palauttavan loman suunnittelu.

 

Kerro kaverille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *