Vähemmän on enemmän – myös ajankäytössä

Vähemmän on enemmän myös ajankäytössä

Niin paljon tekemistä! Töitä, kotitöitä, lapsia, ystäviä, harrastuksia… Niin paljon olisi kaikkea, mihin tarttua ja ryhtyä. On ihanaa, kun on paljon jännittävää puuhaa. Olet ehkä kuitenkin huomannut, että arki menee joskus kiireiseksi suorittamiseksi. Tämä saattaa johtaa ajatuksiin, ettei mitään ehdi, eikä asioihin jaksa keskittyä. Päällimmäisenä tunteena on kiire ja stressi.

Kun joku sanoo sinulle, että ”Koitahan nyt vähän hidastaa vauhtia ja vähentää tekemistä”, saa tämä niskavillat kohoamaan. Asetut puolustusasemiin ja mietit ”Ei ole mahdollista, ei ehdi, pitää saada aikaiseksi”.

Ehkä kuitenkin toivot, että voisit hieman nauttia elämästä ja viipyä hetkessä kauemmin…

Tässä artikkelissa kerron sinulle, mitä vähentäminen ajankäytössä tarkoittaa ja kuinka elämäsi muuttuu vähentämällä oikein.

Mitä vähentäminen ei ole

Ihan ensiksi. Vähentäminen ei tarkoita, että sinun tulisi luopua sinulle merkityksellisistä asioista. Vähentäminen ei myöskään ole sitä, että sinun tarvitsisi unohtaa tehokkuus ja aikaansaaminen. Vähentämisen ajankäytössä ei tarvitse tarkoittaa sitä, että sinun pitäisi vetäytyä meditoimaan yksinäisyyteen.

Mitä vähentäminen on

Vähentäminen ajankäytössä tarkoittaa kykyä priorisoida ja jäsentää tehtäviä. Se tarkoittaa kykyä keskittyä olennaiseen ja tunnistaa omia rajoja. Se on kykyä toteuttaa asioita yksi kerrallaan ja vähentää ahmimista. Se on kykyä hahmottaa, kuinka monta projektia juuri sinä voit hallita yhtä aikaa. Vähentäminen on päällekkäisyyksien karsimista. Vähentäminen on myös tehtävien jakamista ja delegoimista. Se on kykyä pyytää apua ja luopua ”ei tartte auttaa -mentaliteetista”.  Vähentäminen on myös huonon omatunnon ja syyllisyyden vähenemistä. Saat aikaiseksi laadukkaasti, etkä syyllisty jatkuvasti tekemättömistä tehtävistä.

Olet ehkä huomannut nykyisin vallitsevan tavaran karsimisen buumin? On KonMaria ja muuta. Halutaan selkiyttää elämää vähentämällä tavaraa. Tämä sama sinun tulisi tehdä myös kalenterillesi.

Miten vähennät

Kirkasta unelmasi ja arvosi. Ilman suuntaa tämän hetken pyristely on vailla mieltä. Pyristely on sekavaa sinkoilua sinne tänne – ja saa sinut tuntemaan kiirettä ja stressiä. Pidä unelmat ja arvot aina osana tekemistäsi. Tienviittoinasi.

Muodosta unelmistasi konkreettisia tavoitteita ja askelmerkkejä näiden tavoitteiden toteuttamiseksi. Kun tiedät, mitä sinun on tehtävä saavuttaaksesi unelmasi, on sinun paljon helpompi karsia ympäriltä kaikki turha.

Karsi pois kaikki turha, joka ei ole olennaista tavoitteisiisi pääsemisessä.

Pidä huolta, että tavoitteesi ovat näköisiäsi ja sinun itsesi kokoisia.

Muodosta sekalaisista tehtävistä kokonaisuuksia. Suurempien kokonaisuuksien ja teemojen ymmärtäminen on helpompaa kuin tuhansien pikkutehtävien.

Älä ahmi. Syö kerralla pala kakkua, älä monta kakkua.

Etene maltilla. Jokaisena päivänä olet lähempänä unelmaasi ja tavoitteitasi. Kaikkea ei voi saada valmiiksi tänään. Anna itsellesi armoa joka päivä.

Laadi realistiset aikataulut.

Keskity niihin asioihin, jotka ovat olennaisia tavoitteidesi kannalta.

 

Mitä saat, kun harjoitat tällaista vähentämistä

Ehdit nauttia enemmän niistä asioista, jotka ovat sinulle merkityksellisiä. Tämä nautinto syntyy siitä, että kykenet keskittymään paremmin siihen, mitä olet tekemässä. Pystyt myös hahmottamaan paremmin kokonaisuuksia ja mielesi suuntautuu kevyemmin työn alla olevaan tehtävään. Et harhaannu ja sekoile epämääräisten tehtävien viidakossa. Tämän ansiosta saat myös paljon enemmän aikaiseksi ja työsi jälki on laadukkaampaa.

Nämä onnistumiset vahvistavat positiivista tunnetta itsestäsi ja osaamisestasi ja saavat sinut olemaan enemmän läsnä nyt. Kuulet oman äänesi ja kehosi viestit herkemmin, kun ne eivät peity hälyyn. Kykenet ohjaamaan itseäsi määrätietoisesti, mutta lempeästi. Kun sinulla on hyvä olla puuhiesi keskellä, hyväksyt itsesi paremmin.

Toivon sinulle vähemmän stressiä ja kiirettä ja enemmän laadukasta aikaa ja tekemisestä nauttimista!

 

 

 

Kerro kaverille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *