Kun mikään ei riitä – kuinka voit sietää keskeneräisyyttä paremmin

Olo tuntuu riittämättömältä ja kelpaamattomalta. Mikään ei riitä. Pitäisi jaksaa enemmän ja olla enemmän sitä ja tätä ja tuota. Tuntuu, että itseään on paljon helpompi syytellä kuin kiittää, kehua ja kannustaa. Oletko sinä huomannut kuinka sinä puhut itsellesi tai kuinka sinä ajattelet itsestäsi?

Onko mielessäsi usein tunne: tekemiseni eivät riitä, minä en riitä, pitäisi sitä tätä ja tuota, on hankala kokea itsensä kiitosten arvoisena, on helpompi olla ankara kuin hyväksyvä?

Yksi syy näiden tuntemusten taustalla voi löytyä ajankäytöstäsi.

Tiesitkö, että se, kuinka käytämme aikaamme alkaa vaikuttaa myös näkemykseen omasta itsestämme. Se vaikuttaa erilaisiin pystyvyyden ja kykenemisen kokemuksiin, kykyymme antaa itsellemme tunnustusta ja kannustusta sekä sisäiseen puheeseen itsellemme ja itsestämme.

Tässä artikkelissa kerron sinulle, kuinka voit asennoitua keskeneräisyyteen hieman armollisemmin

Puskemisen ja suorittamisen ansa

Arvaa mitä? Jos suoritat jatkuvasti hammasta purren ja raadat kohti unelmiasi, saatat tavoitteesi täytyttyä kohdatakin pettymyksen. Eihän tämä tunnukaan missään! Olet puskenut kohti tavoitetta niin tiukasti, että et ole muistanut elää matkalla. Mikään saavutus ei tuo täyttymystä, jos sen hintana on elämän unohtaminen.

Kokiessasi riittämättömyyttä, saatat siis puskea vielä kovemmin saadaksesi tunteen siitä, että wau, olin hyvä ja onnistuin! Jos mikään ei riitä, voi tunne kääntyä sinua itseäsi vastaan ja vaikuttaa itsetuntoon ja minäkuvaan. Saatat ryhtyä puhumaan itsellesi ilkeästi ja kokea itsesi epäkelvoksi.

Jos tunnet, että sinun on hankala irrottautua vaatimuksista ja itsesi soimaamisesta, tule kuuntelemaan Kohti onnellisempaa ajankäyttöä ilmaista verkkoluentoani.

Luennolla kerron sinulle, kuinka ajankäyttöäsi muuttamalla vaikutat myös näkemykseen itsestäsi.

Alat tuntea riittäväsi

Alat nähdä itsesi osaavana asiantuntijana

Alat luottaa omaan tekemiseen ja itseesi

Koet ansaitsevasi kehut itseltäsi

Alat suhtautua itseesi armollisemmin

Alat puhua itsellesi kannustavasti ja rohkaisevasti

Tervetuloa mukaan tästä

 

 

 

 

 

Maailma on aina kesken. Sinä olet aina kesken

Elämä ei tule koskaan olemaan täydellistä. Elämä ei tule koskaan valmiiksi. Täydellisyyden tunne on hetkittäistä. Edessä häämöttää kuitenkin aina uusi haaste vastaanotettavaksi. Varmaa elämässä on vain muutos. Olisikin parempi tavoitella riittävän hyvää elämää. Riittävän hyvä elämä tuo eteen enemmän täydellisiä hetkiä kuin puskemiseen peittyvä elämä, jossa pienet onnen muruset jäävät huomaamatta.

Elämässä on aina jotain kesken.  Entä jos keskeneräisyys olisikin lahja? Meille on suotu muuttuva maailma, joka pitää meidät hereillä. Muuttuva maailma laittaa meidät elämään ja kokemaan ja oppimaan. Entä, jos heräisikin aamuun uteliaana: mitähän jännittävää maailma minulle tänään tarjoaa? Maailma on seikkailu.

Me olemme myös ihmisinä keskeneräisiä loppuun asti. Emme tule ikinä valmiiksi. Eikä se ole meidän tarkoituksemme. Meidän tarkoituksemme on kokea maailmaa ja elää siinä. Siis olla elossa joka hetki, ei vasta huomenna. Olemme elinikäisiä oppijoita. Kun hoksaamme tarkastella elämäämme elinikäisenä oppimiskokemuksena, avaamme silmämme sen monimuotoisuudelle. Kun olemme oppimismatkallamme, on meidän helpompi nauttia koko matkasta. Tavoitteet tuntuvat vain välietapeilta, jotka ovat alkuja uusille seikkailuille. Tämä on arvokkaampaa kuin tietyn tuloksen, materian tms. saavutuksen jahtaaminen, sillä tällainen on hyvin ulkokohtaista. Ulkoisten tavoitteiden asettaminen johtaa helposti myös oman itsen ulkopuolella elämiseen.

Älä myöskään vertaa itseäsi muihin. Vertaa itseäsi vain siihen ihmiseen, joka olit eilen. Sinun polkusi on sinun polkusi. Muilta voi ottaa oppia ja inspiraatiota. Valitse sinä silti oma reittisi.

Ota keskeneräisyys vastaan uteliaalla seikkailumielellä ja osana luonnollista maailman kiertokulkua. Muutos ja keskeneräisyys ovat luonnollisia asioita, jotka ovat aina läsnä.

Kohti onnellisempaa ajankäyttöä maksuttomalla verkkoluennollani kerron sinulle lisää kuinka rakennat ajankäytöstäsi itsellesi armollisempaa. 

Kerron myös kuinka opit hallitsemaan kaikkia lukuisia projektejasi, kuormitusta ja kiiree tuntua. Nämä ovat keskeisessä asemassa riittämättömyyden tunteen syntymisessä. Jatkuvasti on liikaa tekemistä ja liikaa keskeneräisiä asioita. Näiden kanssa kamppailu kuormittaa ja lisää riittämättömyyden tunnetta

Tervetuloa mukaan tästä

 

 

 

 

 

Pohdi tosissasi, mikä on riittävän hyvä

Mikä on riittävän hyvä? Riittävän hyvä on täydellisempää kuin täydellinen. Tiedätkö miksi? Siksi, että se saa sinut tuntemaan itsesi täydellisemmäksi. Kun löydät itsellesi riittävän hyvän rajan, koet maailman voimakkaammin ja keskityt hetkeen paremmin. Riittävän hyvä antaa tilaa elämän moninaisuudelle. Suorittaminen ja puskeminen hautaavat alleen tunteet ja maailman näkemisen, jolloin ajoittaisia täydellisen hetken tunteita on vaikeaa tai mahdotonta havaita.

Riittävän hyvää on se, kun saat aikaiseksi sen verran, että asiat etenevät pienin askelin ja pääset joka päivä lähemmäs unelmiasi. Riittävän hyvää on myös se, kun sinulla on tekemisiesi keskellä hyvä olla. Tavoitteet ovat sopivalla tasolla, kun sinulla on aikaa nauttia matkasta, osaat olla kiitollinen ja osaat kiittää itseäsi.

Onnellisessa ajankäytössä kiitollisuus syntyy kuin itsestään tasapainoisesta ja onnellisesta olosta.

Sinä todellakin riität. Sinä olet oman elämäsi supersankari, sillä kukaan muu ei sitä voi olla.

– Helena

 

 

Kerro kaverille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *