Mitä suorittajan aivoissa tapahtuu? Kuinka suorittamisen kierre syntyy ja miten siitä voi irrottautua?

Olet ehkä huomannut, että vanha opittu tapa istuu joskus hyvinkin tiukassa… Tavan muuttaminen voi olla jopa tuskallisen hankalaa. Muutos vaatisi tietoista ajatusten ja toiminnan uudelleensuuntaamista ja säännöllistä toistamista.

Tämä koskee kaikkia tapojamme, myös suorittamista. Suorittamisen tapa on suorittajaminässä syvällä ja laajasti minäkuvaan sekä eri elämänalueille ulottautuneena. Suorittaminen jatkuu helposti yhä uudelleen ja uudelleen. Vaikka koittaisi sanoa itselleen: ”Koita levätä. Hidasta tahtia.”, se ei todellakaan ole helppoa.

Syytökset itseä kohtaan ja huono oma tunto valtaavat mielen hetkessä. Tämän jälkeen pusketaan taas entistä kovemmin, jotta voisi tuntea riittävänsä. Suorittaja saattaa myös haalia itselleen suhteettoman suuren määrän tehtäviä vaikuttaakseen tehokkaalta. Hän on silti toistuvasti vaarassa väsähtää.

Suorittajan elämä on kuin kierre, johon palaa aina jossain vaiheessa uudelleen. Joskus se voi olla hetken pois. Joskus se jää pitkäksikin aikaa ”päälle”.

Tässä artikkelissa kerron sinulle:

Kuinka tämä suorituskierre syntyy?

Miksi on niin vaikeaa valita toinen polku ja lähteä kulkemaan sitä pitkin?

Kuinka suorittamisen kierteestä voi irrottautua?

Miksi sinä, suorittaja, olet myös erityisen kaunis ja upea ihminen?

 

Kuinka suorittamisen kierre syntyy?

Luomme polkuja ja tiekartastoa aivoihimme

Ajatellessamme ja toimiessamme rakennamme aivoihimme eräänlaista tiekartastoa. Tämä kartasto koostuu useista eri poluista, aivan kuten kaupungin kartta. Informaatio, jota saamme, kulkee aivoissamme kuin me kulkisimme polkuja pitkin. Ennen matkalle lähtöä aktivoimme mieleemme mitä reittiä pitkin aiomme kulkea.

Aivoissamme on tällainen samanlainen tiekartta (synapsiverkosto), joka koostuu synapseista (poluista). Informaatio kulkee synapsien välillä välittäjäaineiden (polulla kävelyn) avulla.

Suorittajan mielessä tämän tiekartaston kaikki polut ovat suorittamisen polkuja.

Käytämme aina samaa polkua

Hyvin usein kuljemme niitä reittejä pitkin, jotka ovat meille tuttuja. (Kuljet töihin aina samaa reittiä.) Tämä reitin kulkeminen myös automatisoituu niin, että et edes erityisemmin huomaa ajattelevasi matkaasi.

Sama automaatio syntyy myös aivoissasi ja synapsirakenteissa.

Suorittaja aktivoi siis aivoissaan yhä uudelleen ja uudelleen samoja polkuja.

Suorittamisen kierre on siis sitä, että ajattelullamme ja toiminnallamme luomme itse aivoihimme tietynlaisen rakenteen.

Toistaessamme ajatteluamme ja toimintaamme, aktivoimme automaattisen kierteen myös aivojen rakenteissa.

 

Meidän on mahdollista vaikuttaa suorittamisen kierteeseen ajattelullamme ja toiminnallamme, aivan kuten suorittamisen kierre on syntynytkin.

Voimme oppia vaimentamaan suorittamista, niin ettei se hallitse koko elämää.

 

 

Miksi on niin vaikeaa valita toinen polku ja lähteä kulkemaan sitä pitkin?

 

Suorittamisen automaatiokierre vahvistuu aina ensimmäisenä

Luotu suorittamisen kierre on niin vahva automaatio, että se aktivoituu aina ensimmäisenä reaktiona kohtaamaamme informaatioon.

Muille poluille suorittaja ei ole rakentanut automaatiota, eivätkä nämä polut aktivoidu itsestään. Ne ovat niin heikkoja, että ne jäävät suorittamisen polun alle.

Suorittajalla ei ole välineitä kohdata maailmaa muulla tavalla

Koska suorittaja kulkee niin harvoin muita polkuja pitkin, hän eksyy matkalla, mikäli lähtee yrittämään toista reittiä. Suorittajalla ei ole tarpeeksi välineitä kohdata haasteita muun kuin suorittamisen polun kautta. Tästä hyvänä esimerkkinä on lepo. Lepääminen ei onnistu, kun pitäisi jo olla tekemässä jotain muuta ja sisällä ääni huutaa nousemaan ylös sohvalta.

Aivoissa tämä tarkoittaa sitä, että informaatio ei aktivoi muita synapsirakenteita automaattisesti. Välittäjäaineet kulkevat supervauhdilla suoraan suorittamisen synapsirakenteeseen. Ikään kuin aivoilla ei olisi muita vaihtoehtoja.

Suorittaja voi kuitenkin muuttaa suuntaansa

Suorittaja ei ole tuomittu ikuisesti kulkemaan tätä yhtä reittiä.

Suorittajan on täysin mahdollista oppia aktivoimaan muita polkuja ja vaimentamaan suorittamisen automaation ylivoimaa.

Suorittamisen automaatio on erittäin vahva ja ulottuu jokaiselle elämänalueelle.

 


Suorittajan käsitys omasta itsestä

 

Suorittajan on vaikea kokea riittävänsä itselleen ja maailmalle. Suorittajan elämässä ovat läsnä myös syyllisyys ja huono omatunto. Suorittaja kokee itsensä usein epäonnistuneeksi. Jotta kelpaisi, hän ruoskii itseään puskemaan kovempaa.

Tällaiset käsitykset itsestä vahvistavat suorittamisen kierrettä aktivoiden tietynlaista toimintaa ja näin aivoissa olevia synapsirakenteita.

Suorittaja ei ikään kuin anna aivoilleen muuta mahdollisuutta kuin toteuttaa suorittamisen automaatiokierrettä.

 

Sinussa ei ole mitään vikaa

 

Tunnistitko itseäsi ja toimintamallejasi tekstistä?

Älä huoli, sillä kyseessä on aivan normaali aivojen toiminta, jollainen meillä kaikilla ihmisillä rakentuu ja aktivoituu.

Me kaikki luomme samalla tavalla ajattelun, toiminnan ja tunteiden kautta synapsiverkostoja aivoihimme. Me kaikki olemme jollain tavalla ajatustemme ja tapojemme ”vankeja”. Uusia tapoja on välillä hankala opetella ja voimme olla hyvinkin kaavoihimme kangistuneita.

Sinulla vain on suorittamisen tavat ja suorittamisen automaatio.

Haluaisin, että näkisit itsesi eri tavalla.

Haluaisin, että käsittäisit suuren ja upean voiman, joka sisälläsi on.

Sinulla on tahtoa, voimaa, kestävyyttä, paloa ja intohimoa.

Olet vain tällä hetkellä suunnannut voimasi itseäsi vastaan.

 

 

<3 Helena Ö

”Sinun sisälläsi on valtameren kokoinen voima, jonka voit oppaaksesi valjastaa” – Apulanta

Kerro kaverille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *